Αξιοθέατα
Η Σιθωνία με τα μαγευτικά καταπράσινα τοπία, τα γραφικά λιμανάκια, τους μικρούς κολπίσκους και τις χρυσαφένιες παραλίες με τα κρυστάλλινα γαλαζοπράσινα νερά είναι ένας από τους πιο δημοφιλής προορισμούς της Χαλκιδικής. Στη Σιθωνία βρίσκεται η Νικήτη που ειναι ένας γραφικός παραθαλάσσιος οικισμός με διάσπαρτα μνημεία, ίχνη προϊστορικών οικισμών αλλά και παλαιοχριστιανικούς ναούς. Στη Νικήτη αξίζει να επισκεφτείτε το παλιό χωριό, την εκκλησία του Αγίου Νικήτα,το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Νικήτης που στεγάζεται στο παλιό πέτρινο σχολείο,τον τεχνοχώρο Αποθήκη στη Νικήτη, μια παλιά αποθήκη που μεταμορφώθηκε σε χώρο πολιτισμού, τους Ανεμόμυλους της Νικήτης, την Παλαιοχριστιανική βασιλική του Αγίου Γεωργίου, τα ερείπια του ναού της Βασιλικής Σωφρονίου, το Κοιμητηριακό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο παλιό χωριό (17ος μ.Χ. αι.) με τις υπέροχες τοιχογραφίες του, το ναό των Αγίων Θεοδώρων στη παραλία της Νικήτης , το νέο ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου πουνθεμελιώθηκε το 2001 στο κέντρο του χωριού, καθώς και τα ξωκλήσια Προφήτη Ηλία, Αγ. Παύλου, Αγίου Παντελεήμονα και Αγίου Αθανασίου. Το ξωκλήσι του Αγ. Παύλου έχει χτιστεί σε θέση προγενέστερου με μνημειακή κρήνη του 1713. Λέγεται ότι ο Απ. Παύλος όταν βρέθηκε εδώ, δίψασε, χτύπησε το βράχο και ανάβλυσε νερό, το οποίο τρέχει συνεχώς από τότε.Επίσης στη Νικήτη εκτός απο το ελαιόλαδο ,ένα απο τα κορυφαία τοπικά προϊόντα που αξίζει κανείς να δοκιμάσει είναι το μέλι το οποίο φημίζεται για την υπέροχη γεύση του.
Μερικά απο τα αξιοθέατα της Νικήτης
Παλιά Νικήτη
Το παλιό χωριό της Νικήτης που ιδρύθηκε κατά τη διάρκεια του 14ου αιώνα, είναι ένα στολίδι κρυμμένο μέσα σε μια χαράδρα στους λόφους πάνω από το σύγχρονο οικισμό. Απολαύστε τα όμορφα ήσυχα σοκάκια και τα σπίτια με τις λουλουδιασμένες αυλές,καθώς κατηφορίζετε στη μικρή πλατεία με τον πλάτανο,η οποία βρίσκεται στην είσοδο του οικισμού, όπου μπορείτε να απολαυσετε το φαγητό,το καφέ ή το cocktail σας στους προσεγμένους χώρους της πλατείας.
Η εκκλησία του Αγίου Νικήτα
Ανηφορίζοντας απο την παλιά γραφική πλατεία και περιδιαβαίνοντας τα στενά πλακόστρωτα δρομάκια και τις αυλές του παλιού χωριού και ενώ στα μάτια σου εναλλασονται εικόνες μαγικές, στη πιο πανοραμική θέση του παλιού παραδοσιακού χωριού συναντάς το ναό του Αγίου Νικήτα που θεμελιώθηκε το 1867 όπως αναφέρουν και οι κτητορικές πλάκες στο εξωτερικό του ναού.Ο ναός είναι κτισμένος σε ρυθμό βασιλικής,διακοσμημένος με εικόνες ιδιαίτερης ιστορικής αξίας και είναι το ιστορικό σημείο αναφοράς για τους κατοίκους του χωριού. Η μνήμη του Αγίου τιμάται κάθε χρόνο στις 15 Σεπτεμβρίου.
Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Νικήτης
Ακριβώς κάτω απο την εκκλησία του Αγ. Νικήτα συναντάμε το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο και από τον προαύλειο χώρο του μπορούμε να θαυμάσουμε τη θέα του χωριού και του Τορωναίου κόλπου. Το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Νικήτης παρουσιάζει σε όλους την ιστορία και τον πολιτισμό της Νικήτης τον 19ο και τον 20ο αιώνα και στεγάζεται στο πέτρινο σχολείο του παλιού οικισμούπου χτίστηκε το 1870 και αποτελεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Η λαογραφική συλλογή του συλλογή είναι πλούσια και αναδεικνυει την ιστορία και τη ζωή των ανθρώπων της Νικήτης.
Tεχνοχώρος ΑΠΟΘΗΚΗ
Το καλοκαίρι του 2016 μια παλιά αποθήκη στην παραλία της Νικήτης μεταμορφώθηκε σε σύγχρονο εκθεσιακό χώρο. Industrial νότες, άρωμα πρωτοπορίας και αιωνόβια ελαιόδεντρα στο προαύλιο για τη λίπανση της μνήμης μια παλιά αποθήκη σιτηρών που μεταμορφώθηκε σε χώρο πολιτισμό. Αποτελεί μια πρωτοφανή συλλογική προσπάθεια συλλόγων, εθελοντών, μουσείων, Πανεπιστημίων, επιχειρηματιών και καταξιωμένων καλλιτεχνών υπό την αιγίδα του Δήμου Σιθωνίας, με στόχο τη δημιουργία ενός χώρου τέχνης εγχώριας και διεθνούς εμβέλειας.
Ανεμόμυλοι της Νικήτης
Δύο ανεμόμυλοι στη Νικήτη Χαλκιδικής χαρακτηρίζονται ως ιστορικά διατηρητέα μνημεία και ορίζεται ζώνη προστασίας με ακτίνα 50 μέτρα γύρω από αυτούς, γιατί είναι κτίσματα του α΄μισού του 19ου αιώνα και παρουσιάζουν ενδιαφέρον από πλευράς οικοδομικής, κτιριολογίας και μορφολογίας του τόπου και είναι αναπόσπαστα δεμένοι με την ιστορία της περιοχής.
Παλαιοχριστιανική βασιλική του Αγίου Γεωργίου
Η παλαιοχριστιανική βασιλική πάνω στην οποία είναι κτισμένο σήμερα το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου, ήταν μια όμορφη εκκλησία του 5ου αιώνα μ.Χ., διαστάσεων 14×12,5 μέτρων, η οποία πρέπει να καταστράφηκε τον 6ο αιώνα μ.Χ. μαζί με τον σημαντικότερο οικισμό της εποχής. Χωριζόταν σε τρία κλίτη,με τρία ζεύγη μαρμάρινες κολώνες και είχε μαρμάρινο ψιλοδουλεμένο τέμπλο. Νoτιοανατολικά του ναού εκτεινόταν το νεκροταφείο του τότε οικισμού, από το οποίο βρέθηκαν δυο μεγάλοι, κτιστοί, θολωτοί τάφοι. Με τις ανασκαφές του 1979 αποκαλύφθηκε και ένα ρωμαϊκό λουτρό,το οποίο ίσως να χρησιμοποιήθηκε και ως βαπτιστήριο.
Βασιλική του Σωφρονίου
Ο ναός ήρθε στο φως με ανασκαφές που ξεκίνησαν το 1981 λίγα μέτρα δυτικότερα από το σημερινό εξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου κοντά στην παραλία της Νικήτης. Ο ναός χρονολογείται από το πρώτο μισό του 5ου αιώνα μ.Χ και είναι από τους αρχαιότερους παλαιοχριστιανικούς ναούς που έχει βρεθεί στην περιοχή της Μακεδονίας.Πρόκειται για τρίκλιτη βασιλική με ξύλινη στέγη με συνολικό μήκος 48μ. Σε επιγραφή που βρέθηκε κατά την ανασκαφή αναφέρεται το όνομα «Σωφρόνιος» ως επισκόπου της εποχής. Έτσι ο ναός ονομάστηκε «βασιλική του Σωφρονίου».Ο εξαιρετικής τεχνοτροπίας διάκοσμος του ναού, τα ψηφιδωτά του δαπέδου, καθώς και τα ευρήματα στο γειτονικό νεκροταφείο,όπου βρέθηκαν δύο θολωτοί τάφοι, ενισχύουν την πεποίθηση ότι υπήρχαν σημαντικοί άνθρωποι στην περιοχή που μπορούσαν να διαθέσουν χρήματα για την κατασκευή του ναού.Τα στοιχεία που υπάρχουν φανερώνουν ότι ο ναός καταστράφηκε από φωτιά κατά τον 6ο αιώνα μ.Χ.
Κοιμητηριακός ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου
O Κοιμητηριακός ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου (17ος μ.Χ. αι.) ήταν και ο ενοριακός ναός του χωριού, μέχρι το 1867,όταν κτίσθηκε ο ναός του Άγιου Νικήτα.Πυρπολήθηκε, κατά την φάση της καταστολής της επαναστάσεως, τον Ιούνιο του 1821, επισκευάσθηκε κατά την δεκαετία του 1830, καταστράφηκε και πάλι από πυρκαγιά (πιθανώς κατά την Επανάσταση του 1854) και επισκευάσθηκε το ±1920. Στις αρχικές τοιχοποιίες του έχουν διασωθεί λίγες τοιχογραφίες του β μισού τού 16ου αἰ. Κατά την δεκαετία του 1930 πρέπει να κατασκευάσθηκε το υπάρχον τέμπλο του ναού, έργο έξοχου ξυλουργού. Οι εικόνες του τέμπλου είναι εξαιρετικά έργα Αγιορείτικού εργαστηρίου. Επισημαίνουμε ότι οι εικόνες του τέμπλου έγιναν με παραγγελία των γυναικών της Νικήτης των οποίων οι σύζυγοι πολεμούσαν στην Βόρειο Ήπειρο, το 1941.